Veliki ili Sveti četvrtak

1. travnja 2021.

Na Veliki ili Sveti četvrtak, dan Isusove posljednje večere, Crkva ulazi u sveto trodnevlje, u sjećanje, komunikaciju kroz liturgiju i molitvu Isusovih posljednjih dana i djela, podsjeća prof. Tomislav Ivančić:

“Crkva i zapadni svijet od danas se spremaju na slavljenje i doživljavanje Uskrsa. Na Veliki četvrtak je Isus sa svojim učenicima posljednji put proslavio židovski blagdan Pashe i to dan prije samog blagdana, te ustanovio svetu misu, po kojoj se kršćani osobito prepoznaju. Danas je Crkvi i svijetu Krist ostavio znak svoje prisutnosti u kruhu i vinu, predavši tako Crkvi i čovječanstvu svoje ljudsko tijelo i svoju krv, kao polog i jamstvo pobjede nad patnjom, smrću i krivicom, nad zlom i katastrofama.

Danas se mrak čovjekove duše pokazao najgušćim, danas je čovjek nepovratno pao u bezdan zavisti i mržnje na Boga. No, danas je nebo najbliže zemlji, danas je milosrđe jače od krivice, danas je dobrota pobijedila zloću, danas je pakost čovjeka pretvorena u pokajanje, danas je mrak ranjen zrakom nade.(…)”

/ hjb

Izvor: https://hkm.hr/duhovnost/iz-dvorane-posljednje-vecere-dobili-smo-najveci-moguci-dar/

Skip to content