O nama

Zagrebačka ulica 2
10 314 Križ
telefon: 01/28 24 464

e-mail:
info@kck.hr
knjiznicar@kck.hr

Knjižnica je dostupna u strojno čitljivom katalogu
E-katalog:
http://kriz.zaki.com.hr

Knjižnica i čitaonica Križ
Knjižnica i čitaonica Križ sastoji se od dječjeg odjela i odjela za odrasle, medijateke te čitaonice. Fond knjižnice 31. 12. 2020. godine sadrži 14037 naslova. Korisnicima su u knjižnici na raspolaganju novine i časopisi. Omogućen je pristup internetu za korisnike i kutak za najmlađe.

Knjižnica Križ djeluje od 17. svibnja 1884. godine kada su potvrđena i odobrena ”Pravila o radu čitaonice u Križu pod Obedom” pri kraljevskoj hrvatsko slavonsko dalmatinskoj zemaljskoj vladi, odjelu za unutarnje poslove.

Knjižnica i čitaonica od tada radi gotovo bez prekida, okuplja djecu, učenike, gimnazijalce, studente, radnike, ljubitelje knjige, umirovljenike. Organiziraju se kulturno-animacijske aktivnosti za odrasle i za djecu (izložbe, koncerti, predstavljanja knjiga, satovi lektire, predavanja, književne večeri). Knjižnica u prostoru u sklopu Doma kulture Josip Badalić Križ radi od jeseni 1994. godine.

Općina Križ 1997. godine odvaja knjižnicu od Sveučilišta Ivanić Grad te Knjižnica i čitaonica Križ djeluje unutar Jedinstvenog upravnog odjela, Odsjek za društvene djelatnosti Općine Križ do 31. 12. 2020. godine. Odlukom Općinskog vijeća Knjižnica i čitaonica Križ osniva se kao samostalna javna ustanova i kao takva od 1. 1. 2021. godine nastavlja sa svojim radom.

Skip to content